واقعیت سد شهریار بیانگر این موضوع است که دیگر امیدی به دولت تدبیر امید روحانی نیست

به گزارش میانه نیوز، رضا جلوداری طی گزارشی در هفته نامه صبح شمیم نوشت: شهرستان میانه در شمال غرب ایران و جنوب شرقی استان آذربایجان شرقی قرارگرفته و یکی از ۲۱ شهرستان استان به شمار می‌رود. این شهرستان محل تلاقی با استان‌های آذربایجان غربی، زنجان ، اردبیل هم‌مرز می‌باشد و در همسایگی از شمال سراب ، بستان‌آباد، در شمال غرب هشترود و در غرب چاراویماق، در جنوب غربی زنجان و از جنوب خلخال و کوثر و از شرق نیز اردبیل و در ارتفاع ۱۱۰۰ متر از سطح دریا می باشد. جمعیت شهرستان در سرشماری سال ۱۳۹۵ بالغ‌بر ۱۸۵۸۰۶ نفر که دارای پنج شهر ۱- میانه ۲- ترکمانچای – ۳- آچاچی ۴- آقکند ۵- ترک می باشد.

شهرستان میانه با ۵۰۹۵ کیلومترمربع مساحت با سطح اشغال ۳/۱۲ مساحت کل استان، بزرگ‌ترین و پهناورترین شهرستان استان می‌باشد و دارای دو کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی میباشد. میانه در ۷۰/۴۷طول شرقی و ۴۱/۳۷ عرض شمالی قرار گرفته است. شهرستان میانه دارای دو رشته کوه قافلانکوه و بزگوش که دارای رودخانه های فصلی و دائمی به حدود ۴۰ رودخانه که مهم ترین آنها ۱- قزل اوزن ۲- گرمی چای ۳- قارانقو. ۴- ترکمنچای .۵- زنجان چای ۶- شهرچای. ۷- قوری چای به طوری که یک سوم آب استان در این شهرستان جاری است و آخر اینکه شهرستان میانه به لحاظ قدمت و تاریخی بیشترین آثار تاریخی ثبتی استان را داراست.شهرستان میانه در دوران هشت سال دفاع مقدس نیز با خدمات زرین خود ۷۰۰۰ رزمنده دارای کد پرسنلی پرونده ثبت شده در سپاه و تقدیم ۱۲۰۰ شهید و سه هزار جانباز، مجروح،مفقود اثر،آزاده، در کارنامه درخشان خود در دفاع از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را دارد که این حجم ایثارگری از شهرستان کوچکی مثل میانه را بسیاری از مراکز استان ها، کشور فاقد آن هستند.

مطالعات سد شهریار:

مطالعات سد شهریار به دوران قبل از انقلاب اسلامی برمی‌گردد که طبق نقشه‌های قبلی قرار بود در تراز ۱۰۵۸ با ظرفیت مخزن یک میلیارد و هفت‌صد میلیون مترمکعب آب ساخته شود که بعدها به دلایل مختلف و خیانت‌ها و به بهانه‌های واهی و هزینه‌ها ارتفاع آن ۲۳ متر کاهش داده شد که فعلاً از ذکر دلایل اصلی آن پرهیز می‌کنیم.

مشخصات هیدرولوژی و منابع آب سد شهریار:

رودخانه قزل‌اوزن با وسعت حوزه آب ریزی ۶۰۰/۴۲ کیلومترمربع از ارتفاعات چهل چشمه کردستان سرچشمه گرفته و پس از الحاق شاخه‌های متعدد ازجمله رودخانه‌های متعدد ازجمله رودخانه‌های پر آب شهرستان میانه از محل احداث سد شهریار عبور کرده، پس از اتصال به رودخانه شاهرود، سفیدرود را تشکیل می‌دهد و به دریاچه سد سفیدرود( منجیل ) می‌ریزد که متوسط آب دهی رودخانه قزل‌اوزن در شرایط بهره‌برداری از سدهای بالادست ۷۳ مترمکعب در ثانیه می‌باشد. جالب است بدانید متوسط آورد سالانه رودخانه بالغ بر ۲۳۰۰ میلیون متر مکعب و دِبی سیلاب حداکثر محتمل در سد شهریار ۳۰۰/۱۵ متر مکعب در ثانیه و حجم کل سیلاب حداکثر محتمل ۸۱۰/۴ میلیون متر مکعب است.

سد شهریار:

سد شهریار میانه از نوع بتنی دو قوسی در ۳۹ کیلومتری بر روی رودخانه قزل اوزن در استان آذربایجان شرقی – شهرستان میانه ساخته شده است. این سد بتنی که به نام سد شهریار نام گرفته در ۷ کیلومتری روستای استور احداث و تاج و ساختمان آن در زمان دولت دکتر احمدی نژاد به پایان رسیده که یک عمر صد ساله جهت بهره برداری آن تعریف ولی متاسفانه تاکنون به دلایل مختلف که مفصلاً در ذیل همین یادداشت خواهم آورد، آبگیری نشده و ده سال از عمر مفید سد شهریار بدون بهره برداری و بدون استفاده ابطال شده است!!!

سد شهریار فعلی:

سد شهریار  فعلی که حدوداً معادل ۳/۴۱۸/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰سه تریلیون و چهارصدو هجده میلیارد ریال با دلار ۳۵۰۰ تومانی از منابع داخلی و فاینانس بانک مشترک کشورهای اسلامی ساخته شده با محاسبه قیمت های امروز مبلغ کل را به سه ضرب کنید، هزینه های کل امروزی آن ۱۰/۲۵۴/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ده تریلیون و دویست و پنجاه و چهار میلیارد ریال. در تراز نرمال آب ۱۰۳۵ تراز از سطح دریا و حجم مخزن در تراز نرمال تنها ۷۰۰ میلیون متر مکعب (یعنی یک میلیارد متر مکعب کاهش از حجم آب دریاچه سد از طرح قبلی و اولیه) و حجم آب تنظیمی ۱۱۰۰ میلیون متر مکعب و سطح دریاچه در تراز نرمال ۳۸ کیلومتر مربع و طول دریاچه در تراز نرمال ۲۴ کیلومتر می باشد.

سیستم انحرافی سد شهریار:

از تراز بند ارتفاع ۲۷ متر و طول ۳۴۰ متر و تونل انحرافی به قطر ۵/۱۳ متر و طول ۵۱۵ متر و نشیب بند آن ارتفاع ۱۰ متر، طول ۱۰۰ متر می باشد. بدنه سد شهریار میانه بتنی، دو قوسی، تراز تاج سد، ۱۰۴۵ از سطح دریا و ارتفاع از پی ۱۳۵ متر و طول تاج سد ۲۰۷ متر و عرض تاج سد ۵ متر و عرض در پی ۲۱ متر و حدود ۲۹۰ هزار متر مکعب بتن به وزن ۶۹۶ هزار تن بتن ریزی شده است. سیستم تخلیه سیلاب ۸۴۶۰ متر مکعب آب در ثانیه و حدود ۵/۱ میلیون متر مکعب سنگ برداری و ۷/۱ میلیون متر مکعب آبرفت برداری و طول گمانه های تزریق و زهکشی ۶۰ کیلومتر.

از اهم اهداف سد شهریار:

۱- تامین آب کشاورزی، صنعتی و شرب در پهنای جغرافیایی چهار استان آذربایجانشرقی، زنجان، اردبیل ، گیلان و کمک به سد سفید رود .

۲- تامین نیاز آبی ۱۲ هزار هکتار معادل ۱۲۰ میلیون مترمربع از اراضی زمین های کشاورزی آبی و دیمی و محیط زیستی میانه به ویژه بخش محروم کاغذکنان و سایر نیازمندی های صنعتی و گردشگری و تفریحی شهرستان میانه

۳- تولید ۱۶۸ گیگا وات ساعت انرژی پیک و ثانوی ( این بند بعد از هزینه های گذاف از اهداف کلی بخاطر کاهش ارتفاع آب دریاچه سد حذف شده است.(

۴- کنترل سیلاب و ایجاد سیلاب های مصنوعی برای رسوب زدایی مخزن سد سفید رود(منجیل(

دلایل زیر را برای عدم آبگیری سد شهریار مطرح می شود:

۱- عدم تامین اعتبار لازم جهت رفع نواقصات توسط دولت روحانی. بی توجهی و فراموشی سد شهریار در سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور و وزارت نیرو.

۲- عدم پرداخت پول زمین های مردم و کشاورزان منطقه واقع در داخل مخزن سد شهریار.

۳- عدم خروج جاده های دسترسی روستاهای همجوار واقع در داخل مخزن سد شهریار و خلع ید و ماده ۴۸ شدن پیمانکار( شرکت تالون) سازنده جاده های جایگزین داخل مخزن توسط سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو.

۴- عدم گرفتن دریچه های تونل انحرافی و تزریق بتن برای تونل انحرافی فعلی سد شهریار.

۵- عدم ساخت پایاب و لوله گذاری در سرزمین های پایین دست به ویژه گیلان و شمال کشور.

۶- عدم برنامه ریزی و ساخت مسکن جایگزین و انتقال روستاهای داخل مخزن سد به ویژه روستاهای ممان و توپ قره.

۷- عدم برنامه ریزی و برچیدن خطوط انتقال نیرو داخل مخزن و مکان یابی جدید آنها.

علیهذا با در نظر گرفتن مشخصات و توضیحات فنی بالا باید بدانیم که سد یک موجود زنده ای است که مثل یک درخت توسط انسان ها ( فریخته ، باهوش ، مهندسان و مشاوران فنی، مطالعه،  طراحی ، ساخت) کاشته می شود که از میوه آن می توان سالیان سال انسان ها از آن بهره مند شوند. اگر به این درخت به موقع آب داده نشود و از آن به خوبی نگهداری نشود، رفته رفته خشک و در یک تکان پاییزی احتمال آنکه شکسته شود بسیار محتمل است. که در صورت وقوع این حادثه هولناک تمامی زحمات، هزینه ها و بیت المال از بین خواهد رفت و خسارت های جبران ناپذیری را به وجود خواهد آورد که آیندگان ما ها را نفرین خواهند کرد.

امروز سد شهریار میانه به این چنین وضعی دچار شده است، نه آب داده می شود و نه باغبانی دارد و نه کسی پیگیر جدی آن است، احتمال اینکه هر لحظه با یک زلزله ی ۴ الی ۵ ریشتری سر خود را خم کند و در سایه سهل انگاری دولت، سازمان برنامه و بودجه ، وزارت نیرو ،به ویژه  نمایندگان مجلس میانه و چهار استان ( آذربایجانشرقی، اردبیل ، زنجان ، گیلان) که نمایندگان آن چهار استان بالغ بر ۴۴ نفر می شوند همچنین مسئولین استانی و شهرستانی از کمر شکسته شود.

مسئولین و مشاورین طرح سد شهریار می گویند برای آب گیری سد شهریار میانه و تکمیل نواقصات شمرده شده در بالا حدود ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم است که متاسفانه با بی مهری و بی توجهی دولت روحانی به ویژه بی عرضگی جناب آقای دکتر نوبخت معاونت رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور و وزیر نیرو با گذشت ۶ سال از دوران زمام داری دولت روحانی، علاوه بر اینکه هیچ ریالی برای تکمیل نواقضات این پروژه عظیم ملی سد شهریار میانه اختصاص نداده و نمی دهند و حتی در این مدت ۶ سال به غیر از مهندس چیت چیان کسی از وزارت نیرو و یا اعضای هیئت دولت به ویژه آقای نوبخت از این پروژه ملی فراموش شده در حال فسیل شدن بازدید نداشته اند!!!!

با توجه به شرایط حال حاضر احتمال نیز می رود در این دوسال باقی مانده از دوره زمام داری دولت روحانی کسی به سراغ سد شهریار میانه نیاید. علاوه بر خسارت های کلانی که متوجه این سد است مردم منطقه شهرستان میانه و اهالی چندین روستا همچنان در بلاتکلیفی به سر خواهند برد. در این بین اهالی محروم و مظلوم بخش کاغذکنان شهرستان میانه هم به امید اینکه با تکمیل این سد ۱۲ هزار هکتار از زمین های دیمی آنها به آبی تبدیل خواهد شد در یأس و نا امیدی در دولت تدبیر امید به سر می برند و این امر سبب شده رفته رفته جمعیت بخش کاغدکنان کاهش و اهالی بومی به ویژه کشاورزان جهت امرار معاش و اشتغال جوانان خود راهی کلان شهر ها به ویژه کرج و تهران شوند.                                        

واقعیت سد شهریار بیانگر این موضوع است که دیگر امیدی به دولت تدبیر امید روحانی نیست و به نظر حقیر هیچ روزنه ای و افقی در این دولت روحانی برای سد شهریار میانه متصور نیست. چرا که با کمی مو شکافی دقیق متوجه خواهیم شد که آقای نوبخت این تحصیل کرده آمریکا، غرب زده ، رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور به پروژه های ملی زادگاه خود بیشتر اهمیت داده و پروژه راه آهن قزوین – رشت به لطف نوبخت بدون کمترین مشکلات مالی با شدت تمام، شبانه روزی در سه شیفت در حال اجراست و در شرف بهره برداری است و امروز مورخه ۱۵/۱۲/۱۳۹۷ اجرا و شروع پروژه راه آهن رشت به آستارا نیز توسط روحانی کلنگ زنی شد و یک خبر خیلی بد و نگران کننده نیز در حال وقوع و زمزمه های آن به گوش می رسد که به دلیل کاهش حجم مخزن آب از تراز قبلی شهرستان میانه اصلاً حقابه استفاده از سد شهریار محروم شده و حقابه میانه نیز کلاً حذف شده است.که زهی خیال باطل. مسئولین از حالا بدانند اگر حقابه و استفاده از دریاچه سد شهریار از شهرستان میانه حذف شود، یقین بدانند آغاز جنگ آب در کشور از جبهه میانه را لمس و شاهد جنگ تن به تن با جوانان و رزمنده های شجاع میانه خواهند بود.

رابطه مستقیم سد شهریار میانه با اتوبان، نرخ بیکاری، مهاجرت، رشد منفی جمعیت شهرستان میانه

باید بدانیم شهرستان میانه متاسفانه از نظر درصد نرخ بیکاری و مهاجرت مقام اول استان آذربایجانشرقی را کسب نموده است که دلایل مختلفی دارد که یکی از مهم ترین دلایل بالای نرخ بیکاری جوانان و مهاجرت و رشد منفی جمعیت شهرستان حذف اتوبان از شهر میانه بود که خود اتوبان به تنهایی علاوه بر اینکه یکی از شاخص های مهم توسعه هر شهرستان است و مزایای دیگر آن سرعت، امنیت و رفاه  است . که متاسفانه از هر چهار مزایای اتوبان محروم شدیم. در زمان احداث اتوبان یکی از دلایل عمده حذف اتوبان از نزدیکی شهر میانه همین دامنه دریاچه سد شهریار میانه را بهانه می کردند که آن موقع دریاچه سد شهریار در تراز ۱۰۵۸ بودکه دامنه دریاچه سد شهریار در تراز فوق جاده ترانزیت فعلی و تونل های تهران – میانه تا پایین سیلو راه آهن، شهرک ولیعصر، روستای گلنگدر را در بر میگرفت به آن خاطر و دلایل دیگر اتوبان از نزدیکی میانه حذف شد بعد از ماجرای خیانت حذف شهر میانه از نعمت اتوبان مسئله کاهش ارتفاع ۲۳ متری سد به دلایل هزینه ها مطرح و عملی گردید و به دنبال کاهش ارتفاع و حجم مخزن دریاچه سد شهریار مسئله جدیدی به عنوان حقابه شهرستان میانه از دریاچه کم کم زمزمه و مطرح می شود. در حالی که درطراحی و تعریف اهداف سد شهریار یکی از اهداف مهم آن تأمین آب مورد نیاز ۱۲ هزار هکتار از زمین های میانه و بخش کاغدکنان بود که اگر این سد شهریار آبگیری آن تحقق می یافت حداقل برای هر هکتار یک نفر اشتغال برای جوانان این شهر ایجاد می شد، امروز دوازده هزار نفر از جوانان بیکار میانه، مشغول به کار می شدند.

خب چه باید کرد:

حالا که دولت روحانی قصد ندارد و دیگر وقت هم ندارد. اعتبارات لازم سد شهریار را در این ۶ سال تلف شده و دو سال باقی مانده از زمام داری خود در بودجه سالانه های خود بیاورد. در هر حال باید چاره اندیشی کرد و نمی توان دست روی دست گذاشت و تماشاگر دولت بی کفایت شد. جهت تامین اعتبار حدود  ۴۰۰ میلیارد تومانی مورد نیاز سد شهریار برای مسئولین اعم از فرماندار، امام جمعه محترم ، نمایندگان مجلس شهرستان میانه و چهار استان بهره بردار و برخوردار از آب سد شهریار بالغ بر ۴۴ نفر در مجلس شورای اسلامی و همچنین مدیر محترم آب منطقه استان پیشنهاداتی ارائه می شود که تحقق آن اندکی غیرت، شجاعت، حرکت و تلاش منطقه ای و ملی و مدیریت جهادی را می طلبد.

ده راهکار عملی جهت تأمین حدود  ۴۰۰ میلیارد تومان از طریق خارج از سیستم بودجه دولتی:

۱- اولین پیشنهاد جهت تامین مبلغ فوق استفاده از صندوق ذخیره ارزی کشور است که تاکنون شهرستان میانه هیچگاه از صندوق ذخیره ارزی که فلسفه ایجاد آن جهت استفاده در مناطق محروم، بحرانی ، تولیدی و صنعتی ، اشتغال و کشاورزی می باشد، استفاده نشده است ( مسئولین امر اغلب در خصوص این پیشنهاد می گویند استفاده از صندوق فوق اذن رهبری لازم است که قطع یقین با پیگیری جدی و طی پروسه مربوطه این پیشنهاد دور از دسترس نیست و شدنی است). ( سایر استان ها از این صندوق استفاده کرده اند.(

۲- استفاده از طرح فاینانس شرکت های غیر دولتی و کشورهای خارجی با ضمانت نامه بانک مرکزی و وزارت امور اقتصاد و دارایی که زیر ساخت های قانونی آن نیز در دولت و مجلس تصویب شده است ( سند قانونی آنها موجود است)  و بازپرداخت اقساط آن با تهاتر نفت و گاز و فرآورده های نفتی که با اندکی پیگیری چندین شرکت و کشورهای خارجی آمادگی خود را جهت فاینانس سد شهریار اعلام کرده اند که اسناد و مدارک و پروفرما و شرایط آنها در اختیار و در دسترس حقیر نیز هست.

۳- پیشنهاد جهت تامین مبلغ مورد نیاز سد شهریار از منابع فروش املاک تملیکی دولتی در مزایده ها.

۴- پیشنهاد جهت تامین مبلغ مورد نیاز سد شهریار تهاتر از راه فروش زمین های منابع ملی و ساختمان های بلا استفاده دولتی و مازاد بانک ها به پیمانکاران و تامین سایر هزینه های جانبی ( پیمانکاران اتوبان تهران – شمال و بعضی از قطعات از این راه تهاتر تامین بودجه می شوند.(

۵- از راه فروش کارخانجات دولتی بر طبق قانون اصل ۴۴ به بخش خصوصی به عنوان مثال کارخانه فولاد

آذربایجان خود شهرستان میانه جزء لیست فروش سال ۱۳۹۸ سازمان خصوصی سازی دولت قرار گرفته و آگهی های مزایده آن در حال انتشار است. از مبلغ فروش فولاد آذربایجان می شود چهارصد میلیارد تومان آن را به تکمیل سد شهریار اختصاص دهند.

۶- بهره گیری از راه پیش فروش اوراق مشارکت و سهام عام با تضمین بانک مرکزی و با سود قابل نقل انتقال و معاف از مالیات.

۷- از راه مزایده و مناقصه ساخت و تکمیل سد شهریار به شرکت های سرمایه گذار داخلی، بانک ها ، اشخاص حقیقی و حقوقی ( همانند استفاده از ظرفیت بانک ها و اشخاص حقیقی وحقوقی در ساخت اتوبان و بزرگراه های سطح کشور.(

۸- از راه پیش فروش واگذاری بهره برداری استفاده از آب دریاچه و پایاب سد شهریار به سرمایه گذاران بخش خصوصی و بین المللی و یا کشاورزان استان های شمالی، زنجان ، اردبیل .

۹- دعوت از هولدینگ های غیر دولتی جهت سرمایه گذاری و تهاتر با نفت و گاز و مشارکت در تکمیل و تامین اعتبار آن همچون ( بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی امام ، قرارگاه خاتم ، سازمان اوقاف امور خیریه ، صندوق های باز نشستگی کشوری و لشکری هولدینگ شستا سازمان بیمه تامین اجتماعی، بانک های خصوصی در ایران.

۱۰-از راه ورود تولیت آستان قدس رضوی (مشهد مقدس امام رضا (ع) به جهت تامین اعتبار به صورت احسان و بلاعوض مبلغ چهارصد میلیارد تومان با حکم حکومتی، و یا مشارکت، سرمایه گذاری، خرید سهام بهره برداری سد شهریار.

انتهای پیام/

دسته : اخبار روز, اخبار شهرستان میانه, اخبار میانه, مقالات

این خبر را به اشتراک بگذارید :